top of page
Search

איך לפרוט על גיטרה - לחצות את הגשר

  • assafhaskimusic
  • Dec 13, 2023
  • 3 min read

Updated: Dec 28, 2023



גיטרה היא כלי מיתר שמפיק צלילים על ידי רטט של המיתרים. הנגינה בגיטרה כוללת שימוש במגוון טכניקות פריטה, המאפשרות לנגן מגוון של צלילים וסגנונות מוסיקליים. טכניקות הפריטה משתנות בהתאם לסוג הגיטרה ותורמות לצליל היחודי של ז'אנרים מוסיקליים שונים.

במאמר הבא נלמד על טכניקות פריטה על גיטרה, ועל ההבדלים בסגנון הנגינה בגיטרות שונות ובין הסגנונות המוסיקליים השונים.

גיטרות שונות - פריטות שונות

הנגינה על גיטרה מתבצעת בעזרת שתי הידיים, כשלכל יד תפקיד שונה. יד שמאל נעה לאורך הצוואר, לוחצת על המיתרים וכך משנה את גובה הצליל. יד ימין נמצאת מעל תיבת התהודה, פורטת על המיתרים ולמעשה יוצרת את הצלילים או משתיקה אותם וכך נוצרת המנגינה.

ישנם שלושה סוגים עיקריים של גיטרות: קלאסית, אקוסטית וחשמלית. לכל סוג גיטרה יש את המאפיינים הייחודיים שלה, ואת טכניקות הפריטה המתאימות לה.

קלאסית

הגיטרה הקלאסית מתאפיינת במיתרים מניילון, הפריטה מצריכה דיוק ועדינות ונעשית בעזרת האצבעות, לרוב עם ציפורניים. הטכניקה מתבטאת באופן בולט בז'אנרים כמו מוסיקה קלאסית ופלמנקו, שבהם המטרה היא ליצור צלילים עדינים ומדויקים.

פריטת אצבעות – אצבעות יד ימין משמשים ליצירת הצליל, במצב הבסיסי האגודל פורט על 3 המיתרים העבים ואצבעות השניה, השלישית והרביעית פורטות על המיתרים הדקים. האצבע החמישית היא קצרה ולרוב אינה משתתפת בנגינה.

  • Arpeggio נגינה של אקורד "מפורק", צליל אחרי צליל. ניתן לנגן ארפג'יו עם מפרט או עם אצבעות

  • Tremolo פריטה מהירה וממושכת על מיתר אחד- שיוצרת צליל מתמשך. טכניקה זו אופיינית לנגינה בגיטרה קלאסית, פלמנקו ומוכרת גם בנגינה במנדולינה ובעוד


טכניקות כמו 'ארפג'ו' ו'טרמולו' הן חלק בלתי נפרד מן הנגינה הקלאסית, כמו גם המוסיקה העממית בספרד ובצרפת.

אקוסטית

בגיטרה אקוסטית המיתרים ממתכת. מקובל לנגן בה עם מפרט, אך קיימות גם טכניקות מסורתיות של נגינת אצבעות, השונה מנגינת האצבעות על גיטרה קלאסית. סגנונות כמו פולק, קאנטרי ובלוז מתאפיינים בשילוב של פריטה רכה ומפרט חזק, במטרה ליצור צליל חם וטבעי.

הטכניקות האופייניות לגיטרה אקוסטית:


  • Picking פריטה באמצעות מפרט ביד ימין. טכניקה זו יוצרת צליל חד וברור, ומתאימה במיוחד לנגינת סולו

  • Strumming טכניקה זו היא פריטה על כמה מיתרים בבת אחת. טכניקה זו מייצרת "שטיח" של צליל, ומשמשת בנגינה של אקורדים בליווי שירים או בהחזקת קצב. טכניקת הסטראמינג מייצרת צליל מתכתי ו"מלוכלך", וניתן לשלב אותה גם בנגינת סולו

  • Slide טכניקת הסלייד מבוצעת בעזרת גליל קשיח ממתכת או זכוכית, שמחליק על המיתרים לאורך הצוואר בעזרת יד שמאל, ויוצר צליל המזכיר שירה או יללה. טכניקה זו אופיינית לבלוז ולקאנטרי

חשמלית

הגיטרה החשמלית בעלת מיתרי המתכת הגמישים, מאפשרת גמישות בטכניקות הפריטה. בדרך כלל מנגנים בה עם מפרט אך יש גם גיטריסטים שמעדיפים פריטת אצבעות. הגיטרה החשמלית היא כלי דומיננטי בז'אנרים כמו בלוז, רוק ורוק כבד, עם צלילים חזקים ומובהקים, והיא משמשת ככלי ליווי המחזיק קצב, וכן ככלי מלודי בסולואים וירטואוזיים ומלאי רגש.

הגיטרה החשמלית נפוצה גם בג'אז, ובמוסיקה ים תיכונית, ככלי הרמוני ומלודי ובכל אחד מהז'אנרים היא מתגלה מחדש עם צליל וטכניקות נגינה ייחודיות.

טכניקות הנגינה בגיטרה חשמלית דומות לטכניקות של האקוסטית שהוזכרו, ויש גם טכניקות האופייניות יותר לחשמלית:


  • Bending מתיחת המיתרים בעזרת יד שמאל, מאפשרת גיוון מלודי והיא מאפיינת נגינת בלוז ורוק

  • Palm Muting שימוש בחלק התחתון של כף היד לעמעום הצליל, ולייצר אפקט קצבי

טיפים לתרגול פריטה על גיטרה:

  • תנוחה נוחה: הידיים צריכות להיות משוחררות, עם מפרקים במצב נוח בלי מתח.

  • מיקום האצבעות: יש לפרוט בקצות האצבעות ולא בצד, על מנת לפרוט על כל מיתר בנפרד, ללא הפרעה למיתרים הסמוכים.

  • לחץ מתון: חשוב להפעיל לחץ נכון ולא חזק מדי בעת הפריטה. לחץ מוגזם יכול לגרום לצלילים צורמים, להתעייפות ולכאבים באצבעות.

  • פריטה חלקה: יש לפרוט בתנועה חלקה ורצופה, כדי ליצור צליל נקי וברור. בהתחלה התרגול יהיה איטי עם הרבה חזרות כדי שהידיים 'יפנימו' את התנועות הנכונות.

  • פיתוח קצב: השתמש במטרונום כדי לשפר את תחושת הקצב שלך.

  • לוח זמנים קבוע לתרגול: תרגול קבוע ועקבי הוא המפתח לשיפור. אפילו רק 20-30 דקות ביום יכולות להביא להתקדמות משמעותית.

  • חשוב תמיד לזכור: לא לפחד מטעויות. להיות סבלניים. להתמקד בהנאה.

גם אתם רוצים לנגן?

אסף חסקי הוא גיטריסט ומורה לגיטרה כבר מעל 20 שנה, עם שיטה המדגישה לימוד מיומנות נכונה עם ליווי צמוד, התקדמות בקצה אישי והנאה מקסימלית. אפשר לקחת קורסים פרונטליים או דיגיטליים בקצב שלכם, ואו ללמוד בקבוצות עם תלמידים נוספים.

אז למה אתם מחכים? בואו ותתחילו לנגן.

אתם מוזמנים לפנות בכל שאלה: 052-2811334

 

 
 
bottom of page